Maestro Lajos Sárközi en zijn Budapest Kárpatia Orkest (click lees verder om te reserveren)


  • 11 november 2018
    15:00 - 20:00

 

Klik hier om te reserveren

 

Hongaarse Zigeunermuziek – toporkest uit Budapest bezoekt Den Haag

Zondagmiddag 11 november 2018 – aanvang 15.00 – toegangsprijs € 20,00 (aan de kassa)

Zigeunermuziek speelde decennia lang een grote rol in Nederland.
In de vorige eeuw waren er vele Hongaarse en Roemeense muzikanten die zich in Nederland vestigden, vaak noodgedwongen door de politieke situatie. De bekendste zijn Toki Horváth, Lajos Veres en Gregor Serban. Ook boekte de (Nederlandse) zigeunerfamilie Weiss met het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando  succes. In de zestiger en zeventiger jaren speelde in vele grote steden in Nederland zigeunerorkesten.

Den Haag was decennialang een stad waar deze muziek te horen was.
Deze traditie komt weer tot leven in het Zeeheldentheater: De meeslepende muziek en virtuoze musici zorgen voor een onvergetelijke muzikale ervaring.

Maestro Lajos Sárközi en zijn Budapest Kárpatia Orkest.

De leraar van de huidige generatie zigeunermusici in Budapest. In de visie en stijl van Lajos Sárközi wordt muziek gecomponeerd en gearrangeerd door muzikanten. Dat doen ze terwijl ze de bekende melodieën spelen.
Generaties lang waren de Sárközi’s topmuzikanten. Het zit in de genen.
Ook Lajos Sárközi gaf zijn kennis door aan zijn zoons, beiden ook supertalenten. Een van zijn zoons reist mee in dit orkest.

Lajos heeft een mooie ingetogen stijl en muziek met schitterende (eigen) arrangementen. Zijn orkest is een van de beste in Boedapest. En het Kárpátia restaurant is een van de mooiste restaurants in Budapest.  Een prachtig in oude stijl gerestaureerd Kavé-ház.De band speelt niet alleen Hongaarse zigeunermuziek, maar ook Hongaarse volksmuziek, klassieke en jazz-stukken, opera- en muziekdetails en decennia en moderne wereldmuziek.

Deze muziek is meeslepend en virtuoos. De meeste melodieën zijn liederen. Omdat de Hongaarse taal niet makkelijk te volgen is, werd deze muziek in Nederland instrumentaal bekend: de viool (soms de cello of de klarinet) speelt de melodie.  Tijdens het concert vertellen we u over de betekenis en achtergrond van de muziek.


Zondag 11 november 2018

15:00

Prijzen v.a. €20


Genre:

Concert, Wereldmuziek

We're sorry, but all tickets sales have ended because the event is expired.